Al Qaida: Ontdoe Maghreb van Fransen en Spanjaarden

TerrorismeDe tweede man van Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, heeft opgeroepen steun te verlenen aan haar Noord-Afrikaanse afdeling en de Maghreb ''te ontdoen'' van Fransen en Spanjaarden. Gisteren verscheen een videoboodschap waarin Al-Zawahiri zijn oproep deed.

Volgens de Al Qaida-topman is het ''terugveroveren'' van Al-Andalus een algemene plicht, en voor Noord-Afrikaanse moslims in het bijzonder. Al-Andulus is dat deel van Spanje waar de Moren tussen 711 en 1492 de baas waren.

Volgens het Franse dagblad Le Monde hebben Algerijnse functionarissen van de geheime dienst gezegd dat de dreiging zeer serieus moet worden genomen. Franse staatsburgers in Algerije hebben hernieuwde aansporingen gekregen om waakzaam te zijn.

Al Qaida in de Islamitische Maghreb, voorheen Salafistische Groep voor Prediking en Strijd, heeft meermalen aanslagen opgeëist in Algerije, en heeft zich in 2007 ook gemanifesteerd in Tunesie, Marokko en Mauritanië.

Vanavond nog eiste de terreurbeweging een bomaanslag op ten oosten van de Algerijnse hoofdstad Algiers. Bij die aanslag eerder vandaag raakten zeker negen mensen gewond waaronder twee Fransen en een Italiaan. ''De martelaarsdom zoekende held Othman Abu-Jafar lanceerde een Mazda-voertuig met meer dan 250 kilogram explosieven tegen de Franse kruisvaarders'', aldus een woordvoerder van al-Qaeda in een videoboodschap.