Kunstenaar lokt figuranten met nepfilm

KunstEen groep Zaankanters die dachten volgend jaar te mogen meedoen aan opnames voor de film 'Afwerkplek aan de Zaan' komen van een koude kermis thuis. In het weekend van 1 en 2 september kwamen 118 mensen naar de Achtersluispolder om proeffoto's van zichzelf, hun huisdieren en kinderen te laten maken. Naar nu blijkt komt er helemaal geen film, maar zijn de foto's bedoeld voor een project van kunstenaar Joep Neefjes.

Het kunstwerk zal bestaan uit een diashow van zeven minuten waarin de foto's van de figuranten getoond worden. De film, waarvoor Neefjes zei sterren als Katja Schuurman en Thijs Römer benaderd te hebben, blijkt een verzinsel.

Alle figuranten zijn uitgenodigd morgen naar een speciale bijeenkomst te komen. Hen is verteld dat ze de proefopnames van de figurantendag gaan bekijken, maar ze krijgen het eindproduct - de diashow - te zien.

De kosten van het kunstproject - zo'n 15.000 euro - worden gedragen door Projectbureau Zaanstreek, de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. CDA-wethouder Ronald Ootjers van cultuur laat lachend weten: ''Ach, gaan de opnames niet door? Wat zielig voor die mensen.'' Hij is benieuwd hoe de mensen zullen reageren op het kunstproject.