Scholieren mogen Hitlerbuttons dragen in VS

Een rechter heeft vandaag twee scholieren uit de Amerikaanse staat New Jersey in het gelijk gesteld. De jongeren dragen namelijk uit protest buttons waarop de beeltenis prijkt van leden van de Hitlerjugend. Ze willen hiermee een vuist maken tegen het voorstel schooluniformen verplicht te stellen.

De rechter vergeleek de buttons met de rouwbanden die studenten uit de staat Iowa droegen eind jaren zestig. Zij deden dit om hun onvrede jegens de Vietnamoorlog te uiten. Mocht de school echter vermoeden dat een scholier met het uiten van zijn mening het gezag op de school ondermijnt of als het werk op school er onder gaat lijden, dan mag de school de vrijheid van de jongeren beperken.

De studenten mogen de buttons trouwens niet uitdelen. Op de buttons staan overigens geen swastika's afgebeeld. Nee, er zijn louter jongetjes in Hitlerjugend-uniform op te zien. De rechtszaak volgde op een aanklacht die de ouders van de jongeren tegen de school indienden, toen deze dreigde de leerlingen te schorsen.