Greenspan: VS stevent af op financiële ramp

Icoon EconomieEerder beweerde de Amerikaanse econoom Alan Greenspan al dat de Irakoorlog om olie gaat, nu zegt de ex-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank in een interview met NOVA dat Amerika afstevent op een financiële ramp. Wanneer de Amerikaanse babyboomers met pensioen gaan en een beroep doen op beloofde sociale voorzieningen zoals medische zorg is dit onmogelijk. "De kas is leeg", aldus Greenspan.

De huidige situatie met sociale voorzieningen is waarschijnlijk vol te houden tot het jaar 2010. Daarna zullen de gepensioneerde babyboomers een financiële shock teweeg brengen die overal voelbaar zal zijn. Ouderen zullen langer moeten doorwerken en de voorzieningen zullen versoberd moeten worden om dit te voorkomen, zo denkt Greenspan.

Greenspan wijt dit ook aan de 'erosie van de fiscale discipline' door de Amerikaanse regering. Hij hekelde de belastingverlagingen van Bush en de sterke stijging in overheidsuitgaven, waardoor de begroting ontspoorde.

Greenspan kreeg kritiek omdat de huidige hypotheekcrisis in de VS zijn schuld zou zijn. Hij zou met lage rentes een economische bubbel in de huizenmarkt hebben gecreëerd. Greenspan zegt in het interview dat hij machteloos stond: "Er kwam veel goedkoop geld binnen via buitenlandse spaarders". De internationale markten hebben de Amerikaanse hypotheekmarkt sterk in hun greep.

Met dank aan pberends voor de geschreven submit.