Mannenpil stapje dichterbij

Icoon Onderzoek Misschien kunnen mannen binnen een aantal jaren ook wel de pil slikken. De ontwikkeling van een mannelijke anticonceptiepil is namelijk een stapje dichterbij gekomen. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen hebben de oorzaak ontdekt van een bijzondere vorm van mannelijke onvruchtbaarheid. Volgens de onderzoekers kan dit leiden tot het stilleggen van de vruchtbaarheid van mannen.

De oorzaak van de onvruchtbaarheid is de mutatie van een gen. Het unieke van dit nieuw gevonden gen is dat het uitsluitend betrokken is bij de zaadproductie. Daardoor is het nu mogelijk om gericht te zoeken naar een manier om het gen bij mannen gedurende een korte periode stil te leggen, zodat ze tijdelijk niet vruchtbaar zijn.

Het is nog niet zeker of deze ontwikkeling door de farmaceutische industrie wordt opgepakt. De onderzoekers geven daarom ook aan dat het nog jaren zal duren voordat er daadwerkelijk een pil op de markt komt. Toch hebben de onderzoekers voor de zekerheid al patent aangevraagd.