Oud en Nieuw op 'biblebelt' onrustiger

PolitieUit een onderzoek van de Politieacademie blijkt dat in plattelandsgemeenten waar meer dan 5% van de inwoners op ChristenUnie en SGP stemt, vier keer zoveel incidenten plaatsvinden tijdens Oud en Nieuw als in andere gemeenten. De onderzoekers hebben het gevoel dat er in die kleine gemeenschappen ''iets mis is in de verhouding tussen burgers en overheid''.

De norm in kleine, christelijke gemeenschappen met een sterke sociale samenhang lijkt volgens de onderzoekers te zijn ''dat als men een feestje wil, dat niet mag worden verstoord. Het gaat ook niet alleen om een groepje rotjochies, maar om gedrag dat direct of indirect door ouderen wordt gesteund. Verder valt op dat er vanuit deze gemeenschappen weinig meldingen richting politie worden gedaan, terwijl achteraf blijkt dat er wel grote schade is.'' Tijdens het onderzoek kreeg men onder meer te horen dat God om twaalf uur ''de andere kant opkijkt''.

Het onderzoek kwam tot stand nadat bleek dat in eerste instantie als 'relatief rustig' bestempelde jaarwisselingen, achteraf helemaal niet zo rustig waren verlopen.