Steun voor ex-SP'er Yildirim in Overijssel en Drenthe

Icoon PolitiekEnkele leden van Provinciale Staten, gemeenteraden en besturen van de SP in Overijssel en Drenthe hebben hun functie bij de partij opgezegd naar aanleiding van de kwestie rond Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim.

Na het opstappen van de fractievoorzitter van de SP in Zwolle zetten gisteravond ook onder meer een Statenlid van Overijssel en het bestuur van de afdeling Emmen dezelfde stap.

Yildirim zelf zegt nu naast zijn Kamerzetel ook zijn plek in Provinciale Staten van Overijssel te behouden. ''Ik ben nog in gesprek met de commissaris van de koningin of ik zitting kan nemen als lid van mijn nieuwe partij Solidara.''

Jelma Wiegersma, nummer twee op de lijst van de SP in de Staten van Overijssel, gaat deze week haar ontslagbrief schrijven aan het bestuur van de partij. ''Ik ben het oneens over de wijze waarop SP-leider Marijnissen deze kwestie in de pers probeert te bagatelliseren.'' Ook zegt ze, samen met mede-Statenleden, door de partijtop te zijn bedreigd nadat ze tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer op Yildirim gestemd hadden.

Margriet Twisterling, tot gisteren nog fractievoorzitter in Zwolle, vindt dat binnen de SP een gebrek aan medemenselijkheid heerst. Zij meent dat haar man, Yildirim, door het bestuur geschoffeerd is.

Rick Denkers, voormalig lid van het hoofdbestuur en nu voorzitter van de afdeling Emmen, knipte demonstratief zijn lidmaatschapspas door. ''Nummer 655279 is bij deze geen partijlid meer.'' Hij zegt haatmails gehad te hebben van leden van de partij, waar volgens hem nu ''botte agressie'' heerst. Met hem zal vandaag het voltallige bestuur van Emmen opstappen. ''Ik wil samen met Yildirim werken aan een echt socialistische partij.''

Het bestuur van de SP was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.


Düzgün Yildirim