Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag

Icoon BinnenlandsDe politie in Den Haag verwacht vandaag tienduizenden toeschouwers langs de route die koningin Beatrix aflegt van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. De eerste toeschouwers worden in de vroege ochtend voor de toegangshekken van Paleis Noordeinde verwacht.

In het gehele land wordt op Prinsjesdag met grote belangstelling gewacht op de bekendmaking van de rijksbegroting en de miljoenennota, waarin de regering haar plannen voor het komende jaar bekendmaakt. De troonrede, waarmee de koningin het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal opent, is via de televisie te volgen.

Maar de echte liefhebbers van Prinsjesdag zijn op deze derde dinsdag in september in Den Haag te vinden. Zij komen voor het ceremonieel: de rijtoer met de gouden koets die vergezeld gaat van veel militair vertoon, de oranje vlaggetjeszee langs de route, de hoedenparade in de Ridderzaal en niet te vergeten de balkonscène op Paleis Noordeinde, met op de achtergrond de saluutschoten van het Korps Rijdende Artillerie vanaf het Malieveld.