Wiegel haalt uit naar kamp Rutte

In het politieke praatprogramma Buitenhof op Nederland 3 heeft VVD-erelid Hans Wiegel vanmiddag hard uitgehaald naar VVD-leider Mark Rutte en diens aanhang. Volgens het VVD-orakel zouden de spanningen nooit zo hoog zijn opgelopen als Rita Verdonk van Rutte de ruimte had gekregen.

Wiegel: ''Verdonk had vice-fractieleider moeten worden en woordvoerder vreemdelingenzaken. Dan had ze zich beter kunnen schikken in de situatie en had de VVD beter partij kunnen bieden aan Geert Wilders.''

Naar de mening van Wiegel laat Rutte voortdurend zien dat hij geen leider is. ''Als je dat echt bent, hoeft je het niet steeds te roepen.'' Ook de VVD-coryfeeën en ex-ministers Hans Hoogervorst en Gerrit Zalm kregen van Wiegel de wind van voren omdat zij zich in de ogen van Wiegel ''plat'' over Verdonk hadden uitgelaten: ''Schandalig en onbehoorlijk''.

Volgens Wiegel heeft Verdonk ''het volste recht'' voor zichzelf te beginnen. Hij waarschuwde opnieuw dat als ze inderdaad besluit haar Kamerzetel te behouden en een eigen beweging te beginnen, dat dan het voortbestaan van de liberale volkspartij in gevaar komt. Maar dat is dan te danken aan Rutte en consorten die stemmenkanon Verdonk lieten vallen.

Wiegel zei ten slotte wel lid te zullen blijven van de VVD, omdat hij aan die partij veel te danken heeft, maar de partij ook veel aan hem.