'Zakenbanken voor 30 miljard het schip in'

Icoon FinancieelZakenbanken wereldwijd moeten tot wel 30 miljard dollar (21,6 miljard euro) afschrijven op de waarde van financiële producten als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Dat meldt de Britse krant TimesOnline vandaag.

De krant baseert zich op schattingen van Britse analisten. Zij voorspellen dat zakenbanken tot 10 procent moeten afschrijven op de totale waarde van de getroffen leningenportefeuille van 300 miljard dollar. Er wordt dan ook met spanning uitgekeken naar volgende week. Dan presenteren alle grote Amerikaanse zakenbanken, zoals Goldman Sachs en Bear Stearns, hun resultaten over het derde kwartaal.

Een financieel analist zei: ''De klappen die de banken krijgen, betekenen feitelijk dat sommige van hen in het afgelopen kwartaal geen geld overhouden. Winsten zullen dichtbij het nulpunt uitkomen.''

''Het wordt een helse week'', zei een bankier tegen TimesOnline. ''De cijfers van de banken zijn net zo belangrijk als de vraag of de Fed de rente verlaagt. Bovendien zal wat de banken te zeggen hebben een sterke impact hebben. Mensen zijn bang, er heerst een gevoel dat er verrassingen in de lucht zitten. Duidelijkheid is erg belangrijk op dit moment'', aldus de bankier.