Vrije vestiging voor Nederlanders op Aruba

Icoon BuitenlandsNederlanders hebben het recht zich vrij te vestigen op Aruba. Dat is de consequentie van een uitspraak van een rechter op het eiland, afgelopen week. De Arubaanse regering bezint zich nu op maatregelen om de 'kwetsbare economie' tegen Nederlandse arbeidskrachten te wapenen.

Op grond van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens is het mogelijk dat zelfs alle inwoners van de EU zich vrijelijk op Aruba mogen vestigen, aldus de rechter. Nederland en Aruba vormen volgens het verdrag een en hetzelfde grondgebied, sinds het eiland uit de Nederlandse Antillen stapte en een status-aparte binnen het Nederlandse koninkrijk kreeg.

De uitspraak pakt vermoedelijk voordelig uit voor Nederlanders op het eiland die nog wachten op een verblijfsvergunning. Sinds vorig jaar worden Nederlanders door de invoering van een landsverordening daar niet meer onbeperkt toegelaten. Vooral familieleden van naar Aruba uitgezonden personeel, zoals mariniers en rechters, hebben last van de beperkingen. Sommigen verblijven nu 'illegaal' op het eiland. Dat tot grote onvrede van staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten (Koninkrijksrelaties), die er onlangs over sprak met de Arubaanse regering.

Advocaat David Kock die de rechtszaak aanspande, is maar gedeeltelijk tevreden met de uitspraak. Hij spande de procedure aan voor een cliënt die meent dat hij geen werkvergunning nodig heeft. De rechter vindt dat bescherming van de arbeidsmarkt tegen Europese Nederlanders echter nog steeds noodzakelijk is.