Motie voor aftreden Rutte afgewezen

De VVD-leden hebben vandaag tijdens het partijcongres in Veldhoven over vijf moties gestemd. Eén daarvan is aangenomen. De motie waarin het aftreden van fractievoorzitter Mark Rutte werd gevraagd is afgewezen. Van de leden stemde 65 procent tegen.

Ook het hoofdbestuur van de VVD mag aanblijven. Het was wel kantje boord: 52 procent van de leden stemde tegen, 47 procent stemde voor de motie die het bestuur tot aftreden dwong.

Een andere motie betrof de eis tot de terugkeer van Rita Verdonk in de Tweede Kamerfractie. Deze is verworpen. 65 procent van de leden zag er geen heil in. Ook een motie tot het heroverwegen van Verdonks uitzetting haalde het niet.

De enige motie die het wel haalde, was een oproep aan Rita verdonk om toch lid te blijven van de partij. VVD-leider Mark Rutte had geen probleem met de motie waarin die oproep werd gedaan, omdat hiermee het besluit om haar uit de fractie te zetten overeind blijft. De motie werd aangenomen met 70 procent van de stemmen voor en 30 tegen.


Reacties
Het orakel uit Diever, VVD-erelid Hans Wiegel ziet de toekomst van partijleider Mark Rutte 'somber' in. Volgens hem werden vandaag weliswaar nadelige moties voor Rutte verworpen, maar zou het weleens om een 'pyrrusoverwinning' kunnen gaan.

"De problemen zijn alleen maar groter geworden. Nu is zichtbaar gemaakt dat een groot deel het niet eens is met zijn besluit om Verdonk weg te sturen. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan."

Ook Mark Rutte was niet te betrappen op enige positiviteit. Na afloop van de stemmingen zei hij: "Ik ga vreselijk hard werken om aan de verdeeldheid een einde te maken. (..) "Ik sta hier niet te juichen. Het gaat niet om mijn positie, maar om de partij".

Rutte hoopt dat het lukt Rita Verdonk voor de partij te behouden. Voorwaarde is wel dat ze haar Tweede Kamerzetel opgeeft. Welke functie Verdonk wel zou kunnen innemen in de VVD weet Rutte nog niet. Daarnaast wil hij dat de Tweede Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot in de fractie blijven. Zij waren tegen het wegsturen van Verdonk. Teeven zei vandaag na het congres zich nog steeds op zijn positie te beraden.