Veteranen blijven aan de grond

Icoon BinnenlandsVeteranen van operatie Market Garden en de Slag om Arnhem zullen op zaterdag 22 september definitief geen parachutesprong maken tijdens de herdenking van de luchtlanding boven de Ginkelse Heide. Dat meldde de gemeente Ede vrijdag.

Vorig jaar zouden de veteranen ook aan de grond blijven, maar tot verrassing van de organisatie maakten vijf veteranen toen toch een sprong, vastgekoppeld aan een instructeur. De jongste veteraan was 81, de oudste 87.

"Dit jaar vinden de begeleiders van de veteranen dat het te gevaarlijk wordt. Daarom hebben de veteranen het afgelopen jaar niet getraind en zullen ze niet springen boven de Ginkelse Heide", zei een gemeentewoordvoerster. De veteranen zijn samen met ongeveer honderd andere oud-strijders wel aanwezig op de heide.

Bij de herdenking zullen Britse militairen wel afdalen per parachute. Zij springen uit drie Hercules vliegtuigen. Ook is er een oud Dakota vliegtuig te zien.

Een massale luchtlanding luidde op 17 september 1944 operatie Market Garden in. De operatie mondde uiteindelijk uit in de verloren Slag om Arnhem.