Zeer zware straffen voor racistische verkrachters

De 20-jarige leider van een bende die twee jaar geleden een reeks groepsverkrachtingen pleegde in de buitenwijken van Sydney, die heel Australië schokten, is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 55 jaar. De rechter tekende daarbij aan dat de man pas over 40 jaar in aanmerking mag komen voor vervroegde vrijlating.

De veroordeelde man was de leider van een bende van veertien jongeren die kort voor de Olympische Spelen van 2000 een reeks groepsverkrachtingen pleegden in Sydney. De slachtoffers waren jonge meisjes, sommigen nog maar 14 of 16 jaar oud, de daders waren moslims van Libanese afkomst. Twee bendeleden, die tot 18 en 23 jaar zijn veroordeeld, hebben verklaard trots te zijn op hun geloof en met opzet blanke meisjes te hebben uitgekozen als slachtoffer.

Rechter Michael Finnane stelde vast dat de daders geen enkel berouw hadden getoond jegens hun slachtoffers. De wreedheid en de vernederingen waarmee de tevoren beraamde groepsverkrachtingen gepaard waren gegaan, deden hem denken aan een oorlogsmisdaad.

Reacties

Het vonnis is in Australië ingeslagen als een bom. ''Deze strafmaat is even schokkend als het misdrijf'', zei criminoloog Mark Findlay van de Universiteit van Sydney.

Een andere vooraanstaande jurist, John North, sprak van de zwaarste straf waarvan hij ooit had gehoord in een verkrachtingszaak. Hij zei te vrezen dat dit ook voor andere misdrijven zou kunnen leiden tot zwaardere straffen. ''Je zou de ouders van vermoorde meisjes moeilijk kunnen uitleggen dat een straf van 20 jaar wel genoeg is terwijl mensen die niemand hebben vermoord 40 jaar krijgen'', aldus North.

De advocaat van de veroordeelde leider heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over het welzijn van zijn cliënt in de gevangenis. Volgens hem zit zijn cliënt zijn straf geïsoleerd uit in een beschermde afdeling van de Long Bay Jail. Daar zit hij 23 uur per dag opgesloten, en één uurtje wordt hij gelucht in een afgesloten kooi; dit om te voorkomen dat hem wat overkomt. De advocaat noemt het een groot probleem dat de jongeman in zo'n omgeving zovele jaren moet doorbrengen.

Leiders van de Libanese gemeenschap in Australië haastten zich om instemming te betuigen met het vonnis.


-
De transcriptie van de rechtszaak is op internet te lezen.