De Vries ziet in Pronk gevaar voor PvdA

PvdA-prominent Klaas de Vries is niet blij met de kandidatuur van Jan Pronk voor het voorzitterschap van de PvdA. Dat zegt hij vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad. De Vries vreest dat Pronk als partijvoorzitter voor onrust en problemen zal zorgen in de partij.

''Pronk is een man met sterke opvattingen. Hij zal zich zodanig op de politieke agenda concentreren dat hij anderen in de partij, zeker Bos, in problemen zal brengen. Ik vind dat niet de taak van een voorzitter. Die moet zich bezighouden met de vraag hoe een partij het beste functioneert en niet de politiek leider uithangen'', aldus de oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Bovendien vindt De Vries, die momenteel Eerste Kamerlid is voor de PvdA, dat Jan Pronk de PvdA in 2002 in de steek heeft gelaten na de voor de sociaal-democraten desastreus verlopen verkiezingen. ''Meteen na die verkiezingen heeft hij zijn Kamerzetel opgegeven. Net toen het in de partij alle hens aan dek was, heeft hij het aan anderen overgelaten en niets meer van zich laten horen. Wouter Bos, Jeltje van Nieuwenhoven en ikzelf hebben keihard gewerkt om de partij te vernieuwen. Maar Jan Pronk heb ik niet gezien.''