Dreigende vertragingen door conflict NS en ProRail

Icoon VervoerVolgend jaar kunnen treinreizigers waarschijnlijk de dupe worden van flinke vertragingen. Dat is het gevolg door een ruzie tussen de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail. De NS wil op een aantal trajecten meer treinen laten rijden, maar volgens ProRail is dat vanwege veiligheidseisen onmogelijk. ProRail wil vanaf 2008 het hoogste veiligheidsniveau garanderen voor medewerkers die aan het spoor werken.

Nu mogen de treinen voorzichtig passeren op baanvakken waar aan de rails wordt gewerkt. Volgens ProRail kan dat niet langer. Er zijn afspraken gemaakt met de Arbeidsinspectie en de spoorsector over veilig werken, waarin deze strengere veiligheidseisen zijn vastgesteld. Dat houdt dus in dat tijdens controles langs het spoor het treinverkeer geheel stil komt te liggen. Volgens de NS betekent dit dat er veel meer treinen zullen uitvallen.

De opstelling van ProRail komt voor de NS niet goed uit, omdat het kabinet het aantal reizigers met vijf procent wil laten toenemen. De vervoerder overweegt om dit conflict voor de rechter uit te vechten.

Vanaf volgend jaar dus ook veel vollere treinen