In 2015 één op vijf kinderen te dik

Icoon GezondheidNog geen 10 procent van de kinderen op de basisschool haalt de minimum beweegnorm van een half uur per dag. In de leeftijdsgroep van twaalf tot zeventien jaar ligt dat percentage onder de 30. Deze ontwikkeling leidt ertoe dat in 2015 één op de vijf kinderen te dik is.

Dat blijkt uit een rapport dat het Nicis, het instituut dat onderzoek verricht naar de sociaal-economische ontwikkeling van de grote steden, dinsdag presenteert. De inrichting van de wijken speelt een belangrijke rol hierin. Volgens het onderzoek is er een duidelijk, aantoonbaar verband tussen de mogelijkheid voor sport en spel in een wijk en de deelname hieraan.

"De gemeenten onderschatten hun eigen rol hierin", concludeert directeur Wim Hafkamp van Nicis. "Zij moeten hier veel meer in investeren."

Ook constateert het onderzoek dat de rol van ouders van belang is om deze neerwaartse spiraal te stoppen. Kinderen kopiëren namelijk het sportieve gedrag van hun ouders: luie ouders maken luie kinderen. Verder is gebleken dat binnen allochtone huishoudens meisjes veel minder betrokken zijn bij sport en bewegingsactiviteiten dan jongens.

Nicis merkt op dat het al enorm zou schelen als alle kinderen naar school zouden gaan fietsen. Ook hierin kunnen de gemeenten een rol spelen, door routes naar scholen veiliger te maken. Een ander punt van aandacht is het veiliger maken van speelplaatsen. Deze worden door kinderen te vaak als onveilig beschouwd door de aanwezigheid van hangjongeren, loslopende honden, kinderlokkers en verslaafden.