Meer uitkeringsfraude en 'moderne slavernij'

Icoon BinnenlandsUitkeringsinstanties, de Arbeidsinspectie en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) sporen steeds meer fraude op. Dat komt onder meer door een betere samenwerking tussen de verschillende instanties.

Bovendien is de SIOD extra alert op uitbuiting van werknemers, ''een moderne vorm van slavernij die steeds vaker lijkt voor te komen''. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de SIOD en een brief van PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar hebben gemeenten, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor 179 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, tegen 166 miljoen in 2005.

De SIOD onderzocht vorig jaar 88 complexe criminele zaken. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Negen van de tien zaken in 2006 kwamen voor de rechter. In 2 procent van de gevallen leidde dat tot vrijspraak voor de verdachte. In totaal stuitten de sociale rechercheurs op 216 verdachte personen en honderd verdachte bedrijven. Daarbij spoorden zij vorig jaar voor ruim 35 miljoen euro aan fraude op.

In de helft van de SIOD-onderzoeken ging het om illegale arbeid. Daarbij werd vaak via ingenieuze (buitenlandse) constructies gefraudeerd ten koste van mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt.