Zuid-Korea wil geld zien van bevrijde gijzelaars

Icoon BuitenlandsDe negentien Zuid-Koreaanse vrijwilligers die wekenlang in Afghanistan door de Taliban in gijzeling werden gehouden, moeten bijdragen aan de kosten die voor hun vrijlating zijn gemaakt. De Zuid-Koreaanse regering heeft dat de vrijwilligers laten weten.

Een woordvoerder van president Roh Moo-Hyun zei dat de negentien onder meer moeten meebetalen aan de kosten van de vliegreis van Afghanistan naar Zuid-Korea.

De Taliban lieten de gijzelaars afgelopen week vrij nadat zij een akkoord hadden bereikt met de Zuid-Koreaanse regering. Seoul beloofde verder te gaan met een toch al voorgenomen terugtrekking van de 210 militairen uit Afghanistan. Ook heeft het zendelingen verboden het islamitische land te bezoeken.

De groep vrijwilligers werd zondag in Zuid-Korea met gemengde gevoelens opgewacht. Naast opluchting over de goede afloop, is er ook kritiek. Zo zouden de gereformeerde kerk die de groep uitzond, en de hulpverleners zelf adviezen om niet naar het gevaarlijke zuiden van Afghanistan te gaan in de wind hebben geslagen. Een aantal ouders overweegt een claim tegen de kerk in te dienen.