Hirsch Ballin wil downloaden mp3 en films verbieden

Icoon Piracy De minister van Justitie Hirsch Ballin overweegt om het downloaden van auteursrechtelijk materiaal te verbieden. Momenteel is het nog legaal om auteursrechtelijk beschermde mp3-muziek en films binnen te halen. Het uploaden van dergelijk materiaal is al wel verboden.

De reden waarom het downloaden nu legaal is, is omdat justitie het onwenselijk vindt om bij consumenten thuis controles te moeten houden. Toch lijkt de minister van mening veranderd en wil hij deze vorm van controle wel mogelijk maken.

Ballin stelt dat de platenmaatschappijen bezorgd zijn, omdat hun inkomsten teruglopen en er ook geen heffing komt op mp3-spelers. Hij wil na vragen van SP-Kamerlid Arda Gerkens het thema na de zomer op de agenda zetten. "Het thema 'legale-illegale bron' zal daarom een van de eerste onderwerpen zijn waarover na de zomer gesproken zal worden", aldus Ballin. Volgens auteursrechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm is dit 'Haags' voor "Ik heb de beslissing al genomen, maar moet nog even consensus in de Tweede Kamer vinden".