Concert Rowwen Heze ontruimd voor nepbom

Icoon MuziekEen concert van Rowwen Heze op de Grote Markt in Gorinchem is zaterdag tegen middernacht afgebroken na de vondst van een nepbom. Duizenden mensen moesten op last van de politie het plein verlaten.

Ze waren in de binnenstad voor het optreden ter gelegenheid van de Gorinchemse Zomerfeesten. Ook werden tientallen woningen in de binnenstad ontruimd.

Het nepexplosief zat in een rugtas die was achtergelaten op het dak van het Gorcums Museum aan de Grote Markt, meldde een politiewoordvoerder in de nacht van zaterdag op zondag. Twee uur later constateerde de Explosieve Opruimings Dienst (EOD) dat het om een valse melding ging. De bewoners van de Grote Markt mochten toen weer huiswaarts keren.

De politie ontdekte de rugtas nadat het inbraakalarm van het museum was afgegaan. Op de brandtrap van het gebouw troffen agenten een jongeman. Toen zij hem aanhielden, ontdekten de dienders het verdachte pakketje. De EOD werd direct gewaarschuwd.

"De bomverkenner van de EOD constateerde pas na onderzoek dat het om een valse bom ging", aldus de zegsvrouw van de politie. "Hij was onder de indruk. Iemand heeft duidelijk moeite gedaan om het object op een serieuze bom te laten lijken." Of er een verband is tussen de arrestant en het pakketje kon de politie nog niet zeggen.


Explosief optreden van Rowwen Heze afgelast