Zes PvdA'ers gaan strijd met Pronk aan

Zes leden van de PvdA gaan de strijd aan met partijcoryfee Jan Pronk (67) om het voorzitterschap van de partij. Dat blijkt uit de lijst met kandidaten die het bestuur vandaag bekend heeft gemaakt.

De meeste namen van PvdA'ers die naar de post dingen waren al bekend. De bekendste na Pronk is tevens de enige vrouwelijke kandidaat: directeur Lillianne Ploumen (45) van ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Zij maakte een week geleden bekend dat ze voorzitter wilde worden.

Twee mensen op de lijst voldoen volgens de adviescommissie van het bestuur niet aan de profielschets, maar handhaven desondanks hun kandidatuur. Het gaat om de Amsterdammer Eric de Baedts (39) en Solomon Tesfaye (53) uit Oldenzaal.

De andere kandidaten zijn de Friese afdelingsvoorzitter Bertus Mulder (58), afdelingsvoorzitter Ad Voerman (59) uit Flevoland en Tjeerd van Dekken (40) uit Groningen.

Volgende week dinsdag zullen zij zich in Meppel voor de eerste keer aan de PvdA-leden presenteren. Daarna trekken ze door het land om dat op diverse partijbijeenkomsten te doen.

De PvdA-leden kunnen tussen 16 en 23 september schriftelijk, telefonisch of via internet hun stem uitbrengen. Op 25 september maakt het partijbestuur bekend wie de winnaar is. Het volledige partijbestuur wordt op 6 oktober door het PvdA-congres gekozen.