Ierse drugsdealer besmeurd met pek en veren

OpmerkelijkAfgelopen zondagavond vond in het Noord-Ierse Belfast een nogal opmerkelijk geval van eigenrichting plaats. Een lokale drugsdealer werd door twee gemaskerde mannen aan een lantaarnpaal gebonden en vervolgens overgoten met pek en veren. Ook kreeg hij een bord met de tekst 'I'm a drug dealing scumbag' omgehangen. Daarna werden er foto's genomen, die werden opgestuurd naar een lokale krant.

Volgens getuigen werd het schouwspel gadegeslagen door een groep omwonenden, waaronder kleine kinderen. Toen de politie ter plaatse kwam, waren zowel de daders als het slachtoffer alweer verdwenen.

Daders onbekend
Het geheel vond plaats in de wijk Taughmonagh, een bolwerk van de Ulster Defence Association (UDA). Al snel werd de beschuldigende vinger dan ook hun kant op gestoken. Maandag liet de UDA echter weten niet verantwoordelijk te zijn. Naar eigen zeggen zouden bewoners van de wijk bij hen hebben aangeklopt met aanhoudende klachten over deze man, maar heeft de UDA ze doorverwezen naar de politie. Wel speculeerden ze dat er onder de bevolking dusdanig weinig vertrouwen in de politie bestaat, dat ze uit frustratie het recht in eigen hand genomen hebben.

Geschiedenis
Pek en veren worden al zo'n 1000 jaar gebruikt om mensen te straffen en te vernederen. Het bestond al tijdens de kruistochten. In latere tijden werd het bekend als straf in het Wilde Westen van de VS. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt tegen collaborateurs en ook in de Noord-Ierse 'Troubles' werd het regelmatig ingezet. Beide strijdende partijen straften zo mensen die ervan verdacht werden samen te werken met de vijand, of relaties met hen te onderhouden.

Pek en veren zijn zelden dodelijk, maar zorgen - naast de vernedering - wel voor pijnlijke brandwonden.



Aan de schandpaal

Met dank aan Radonir voor de vertaling en de submit.