Ter Horst wil leiding bij rampen

Icoon RampMinister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil bij de bestrijding van rampen voortaan zelf de regie voeren. Het is nu zo dat de minister van Binnenlandse Zaken coördineert als zich een ramp voordoet. Beslissingen worden in overleg met andere ministers genomen.

Ter Horst wil af van dat poldermodel, zo stelde ze vandaag in een gesprek met het NOS Journaal. Volgens haar moet de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid krijgen om knopen door te hakken als alle afwegingen zijn gemaakt. Het poldermodel is fantastisch, maar niet als er een ramp plaatsvindt, aldus de bewindsvrouw.

Ter Horst wees erop dat bij terrorisme, zoals het kabinet heeft afgesproken, de regie in handen is van de minister van Justitie, die dan een beslissende stem heeft. Ter Horst reageerde in het gesprek op de kritiek dat Nederland onvoldoende is voorbereid op grote rampen. Dat bleek eerder deze week uit rapporten over de nationale veiligheid, die zijn opgesteld door ambtenaren van alle ministeries.

Volgens hen bestaat er op de lange termijn een onaanvaardbaar risico op overstromingen. Ook moet er nog veel worden gedaan om ontwrichting van de samenleving door terreuraanslagen, uitvallende computersystemen of de uitbraak van wereldwijde epidemieën te voorkomen.

Ter Horst gaf de rapporten deze week vrij nadat het NOS Journaal ze op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) had gekregen. Het doel van het onderzoek naar de nationale veiligheid was om mogelijke blinde vlekken en knelpunten in de samenwerking tussen de ministeries op te sporen. Mede op basis van die informatie stuurde het kabinet eerder dit jaar een strategie nationale veiligheid naar de Tweede Kamer.

In de onderliggende stukken wordt een balans opgemaakt van de situatie tussen eind 2005 en begin 2006. "Met de kennis van nu betreft het dus een gedateerd beeld", schreef Ter Horst deze week in een brief aan de Kamer.