Al 25 doden bij noodweer Midwesten VS

Icoon RampZware regenval en overstromingen hebben de afgelopen dagen in het Midwesten van de VS voor een grote chaos gezorgd, waarbij inmiddels 25 doden zijn gevallen. Aanhoudende regenval door een stormfront in het noorden en de restanten van tropische storm Erin in het zuiden zorgden voor een grote hoeveelheid neerslag waardoor rivieren overstroomden en enkele dijken het begaven. Sinds dinsdagavond wordt ook Iowa zwaar getroffen door dit gebied en verwacht wordt dat het dodental verder zal oplopen.

Iowa
De autoriteiten in Iowa waarschuwen voor overstromingen van de Des Moines rivier en verzoeken mensen zo snel mogelijk te vertrekken. Het waterpeil steeg in enkele uren ruim anderhalf meter. De snelweg 169 richting Fort Dodge werd afgesloten omdat die onder water was komen te staan. Dinsdagnacht kreeg Zuid-Iowa ongeveer 15 cm regen te verwerken, terwijl de wind met 120km/u er een schepje bovenop deed en de zaak verder verergerde.

Ohio
Afgelopen maandag en dinsdag was het de beurt aan de staat Ohio. Zware regenval, onweersbuien en lokale wolkbreuken zorgden voor grote overlast. Het stormfront zorgde voor zwarte windstoten, die in combinatie met de regen er voor zorgden dat wegen blank kwamen te staan, gebouwen onder water liepen en verwoest werden. Ook viel op enkele plaatsen de stroom uit.In Findlay in het noordwesten van Ohio kwam de Blanchard River ruim twee meter boven zijn oevers uit en zorgde voor enorme overlast in het gebied.

Wisconsin & Minnesota
In de staten Wisconsin en Minnesota werden ruim vierduizend huizen beschadigd, waarvan er ruim 250 totaal verwoest zijn en nog eens 450 niet meer bewoonbaar zijn. Afgelopen weekend zorgden zware onweersbuien in beide staten voor zware regenval waardoor kleine rivieren veranderden in snelstromende watermassa’s. Zeker zeven mensen kwamen hierdoor om het leven. Honderden mensen werden geëvacueerd door boten en helikopters. De gouverneur van Wisconsin verklaarde aangeslagen voor de tv :"Moeder natuur is ons de afgelopen vier, vijf dagen aardig vijandig gezind, dit heb ik nog nooit meegemaakt, honderden mensen zijn gewoon alles kwijtgeraakt". Diverse delen van Wisconsin zijn inmiddels tot rampgebied verklaard.

Texas & Oklahoma
De restanten van tropische storm Erin, die vorige week in de golf van Mexico ontstond, zorgden vooral in Texas voor veel problemen. Ook hier stonden kelders en huizen blank. Wegen overstroomden en zeker drie mensen verdronken. In Oklahoma, waar zeker 20 cm regen viel werden ook windsnelheden gemeten van 110 km/u. Enkele honderden huizen werden hier zwaar beschadigd.

Veel doden en schade door noodweer VS
Veel doden en schade door noodweer VS


Meer informatie, links en foto’s van de overlast vind je onder andere Weeralarm VS: Tornadoes, Floods and Storms.
Met dank aan Frutsel voor het herschrijven.