'Geen claim van Chávez op Antillen'

Icoon Buitenlands"De Nederlandse pers en politiek halen uitspraken van de Venezolaanse president Hugo Chávez uit hun context." Dat zei Pedro Atacho, leider van de fractie van de PAR, de grootste partij in de Staten van de Nederlandse Antillen woensdag.

Atacho reageert daarmee op uitlatingen van Nederlandse politici en media. Volgens Atacho heeft Chávez "op geen enkel moment een claim gelegd op de Antilliaanse wateren". VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen stelde eerder deze week dat Chávez zijn handen moet afhouden van de Antillen. Volgens Atacho brengen 'onbedachtzame' uitlatingen "de goede verhoudingen tussen het Nederlands Koninkrijk (inclusief de Nederlandse Antillen) en Venezuela in gevaar".

Atacho wordt hierin gesteund door de Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage (PAR) die stelt "blij te zijn dat de relatie met de landen in de regio goed is". Ze is ervan overtuigd dat Chávez geen claim heeft gelegd op de Antillen. "Ik sta voor een goede relatie met alle landen om ons heen."

Ze onderschrijft dan ook de opmerking van Atacho dat de Antillen de goede relaties met alle landen in de regio koestert. Atacho voegt daar zelf nog aan toe: "Pers en politiek in Nederland moeten zich realiseren dat wij op enkele kilometers afstand van Venezuela wonen, in tegenstelling tot de oceanische afstand tussen Nederland en ons. En dat wij ons de luxe niet kunnen permitteren om tendentieuze informatie te creëren die irritaties kan brengen met onze buren. De Nederlandse pers en politiek Den Haag zouden beter moeten weten."


Chavez
Hugo Chavez maakt toch geen aanspraak op de Antillen