Betuweroute weer in gebruik genomen

Icoon VervoerEindelijk is het zo ver, de treinen op de Betuweroute rijden weer. Een woordvoerder van exploitant KeyRail meldt dat er deze week tien graan transporten van Rail4Chem gaan rijden. Voor het eerst sinds de afsluiting van het traject tussen de Rotterdamse haven en Duitsland zal er weer transport plaatsvinden over de route.

KeyRail zegt dat de problemen van vorige maand inmiddels opgelost zijn, maar het is nog niet bekend wanneer de tien goederentreinen gaan rijden. In eerste instantie wilde het bedrijf de dienstregeling op de website plaatsen, om op die manier nieuwsgierige burgers te informeren. Uiteindelijk werd besloten om de dienstregeling niet op de website te plaatsen om eventuele demonstraties te voorkomen. Bij de opening in juni waren er al protesten en vernielingen, en dat wil men niet nog een keer.

Ondanks dat het treinverkeer een tijd heeft stilgelegen ligt alles nog steeds op schema. "Met tien per week liggen we nu dus nog steeds op schema", aldus een woordvoerder. De problemen zouden bij een dergelijk groot project horen en het zou zeker moeten lukken om voor het eind van het jaar 50 treinen per week te laten rijden.

Door de afsluiting van de Betuweroute moest het goederentransport soms door de provinciesteden rijden. De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant waren daar eerder deze maand niet zo blij mee omdat het regelmatig om gevaarlijke stoffen ging.