'Vermiste mijnwerkers Utah voor eeuwig begraven'

Icoon BuitenlandsDe zes mijnwerkers, die in de staat Utah (VS) al sinds begin augustus vastzitten in een ingestorte kolenmijn, zullen waarschijnlijk nooit gevonden worden. Dit stellen enkele mijnbouwexperts na een hernieuwde poging om de vermiste mannen te bereiken. Het aantal mislukte pogingen kwam hiermee al op vier.

Op 6 augustus stortte deze mijn plotseling in toen Utah getroffen werd door een lichte aardbeving. Tot op de dag van vandaag had men nog geen teken van leven opgevangen al hield men hoop toen men enkele 'luchtkamers' ontdekte, toen men enkele gaten had geboord en met videocamera’s de ingestorte mijn werd verkend.

De mijnwerkers moeten zich op ongeveer 450 meter diepte bevinden, maar elke reddingspoging tot nu toe leverde niets op. Afgelopen week kwamen zelfs 3 reddingswerkers om het leven toen ze een poging deden de vermiste mannen te redden. Zij baanden zich een weg naar de mannen, via een zelf gegraven tunnel. De tunnel begaf het echter plotseling en stortte in.

Afgelopen zondag liepen de emoties hoog op toen familieleden van de vermiste mannen merkten dat het reddingswerk was stopgezet en dat de mijndirectie aarzelde om opnieuw te gaan zoeken. Zij hebben het gevoel dat de zes vermiste mannen simpelweg aan hun lot worden overgelaten en dat de hoop al is opgegeven. Zij willen dat het mijnbouwbedrijf met spoed een groot gat in de mijn gaat boren zodat een reddingscapsule naar beneden kan worden gelaten.

Rob Moore, vice-president van het mijnbouwbedrijf Murray Energy benadrukte dat dat absoluut niet het geval was, maar dat het risico simpelweg te groot werd. "Kleine instortingen, nieuwe graafwerkzaamheden hebben de wanden aanzienlijk verzwakt en zeker na het drama van afgelopen week met de drie omgekomen reddingswerkers, moeten we ook denken aan de veiligheid van deze mensen Het is simpelweg te gevaarlijk om door te gaan", aldus Moore . Ook blijkt uit onderzoek dat er nog te weinig zuurstof in de mijn zit om te kunnen overleven.

Vermisten mijnramp mogelijk dood

Met dank aan frutsel voor het herschrijven en de submit.