Supertyfoon op ramkoers naar Taiwan

Icoon WeerTaiwan maakt zich op voor ťťn van de zwaarste orkanen van dit jaar tot nu toe. Supertyfoon Sepat zal over iets minder dan 48 uur op het eiland beuken met enorme kracht. Sepat is inmiddels uitgegroeid tot een categorie 5 storm, met windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur. Het Japanse Orkanen Instituut voorspelt dat hij iets in kracht zal afnemen als hij aan land komt en men verwacht windsnelheden van 180 kilometer per uur als de orkaan Taiwan bereikt.Iets meer dan een week geleden had Taiwan ook al te maken met tropische stormen, toen onder meer orkaan Pabuk en tropische storm Wutip het eiland troffen. Zij zorgden al voor zware regenval en overstromingen op het eiland, waarvan ze nauwelijks hersteld zijn.

China
Na Taiwan zal de tyfoon ook voor zware overlast gaan zorgen in China. Met welke kracht dat zal zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. China werd dit jaar al zwaar getroffen door de moessonregens en de verwachting is dat Sepat daar opnieuw voor problemen gaat zorgen. Dit seizoen alleen al zijn in China ruim 900 mensen omgekomen door overstromingen en regenval.

Filipijnen
De buitenste ringen van de orkaan zorgden vandaag in het noorden van de Filipijnen voor zware regenval en overstromingen. De hoofdstad Manilla kreeg te maken met zware regenval waardoor straten blank stonden, scholen en winkels moesten sluiten en mensen door tientallen centimeters water moesten lopen, omdat auto’s niet meer konden rijden.

Enkele tienduizenden mensen werden vanwege de overlast uit voorzorg geŽvacueerd. Ook Quentin Tarantino, de beroemde filmmaker, werd door de overlast getroffen en moest zijn limousine verlaten vanwege de onbegaanbare wegen.

Meer informatie, foto's en updates over alle orkanen in de wereld vind je in het Orkanentopic op het Forum.

Met dank aan Frutsel voor de herschreven submit.