Skimmers opgepakt in Zandvoort

Icoon BinnenlandsIn een hotel in Zandvoort zijn twee jongeren gepakt omdat ze een bewerkte pinpasautomaat bij zich hadden. Volgens de politie was het apparaat startklaar gemaakt om pinpassen te kopiëren. Zij wilden het apparaat installeren, maar de politie kwam er tussen. Gisteren werd ook bekend dat bij een Nieuwegeinse doe-het-zelfzaak de gegevens van de pinpas van een paar duizend klanten zijn gekopieerd.

In Hoogeveen zijn onlangs veel mensen de dupe geworden en afgelopen maand werd pinpasfraude ontdekt bij tuincentra in Friesland en Zuid-Holland. Ook in Purmerend en Eindhoven zijn dit jaar skimmers opgepakt. Door de politie en de Nederlandse vereniging van banken wordt niet aan een trend gedacht. “Elke keer beveiligen we de apparatuur om fraude tegen te gaan. Criminelen blijven er echter steeds naar zoeken om die beveiliging te omzeilen,” zegt een woordvoerder van de Vereniging van banken.

Er zijn al nieuwe machines gemaakt die ook al worden gebruikt. Zo waren tot voor kort de pinpasautomaten voorzien van een opzetstuk die het onmogelijk maakte om de opnameapparatuur ertussen te plaatsen, nu kan dat echter wel weer. De pincode wordt meegelezen via een camera en de gegevens worden op valse bankpassen gezet. Uiteindelijk worden zo bankrekeningen geplunderd. Een nieuwe pinmachine, uitgerust met een chipknip in plaats van met een magneetstrip, moet het skimmen tegengaan. In 2013 moeten alle apparaten vervangen zijn.