Brussel verbiedt anti-islam betoging

BuitenlandsDe Brusselse burgemeester Freddy Thielemans geeft geen toestemming voor een betoging die gericht is tegen de opmars van de islam in Europa. De organisatie 'Stop the Islamisation of Europe' (SIOE) wilde op 11 september in de Belgische hoofdstad betogen. Gisteren meldde het ANP nog dat de SIOE om toestemming had gevraagd.

De socialistische burgervader (Parti Socialiste, PS) is bang voor mogelijke incidenten tussen de betogers en de plaatselijke allochtone bevolking. De organisatoren van de anti-islambetoging stappen nu naar de rechtbank. Dat heeft Udo Ulfkotte van Pax Europa, een van organiserende groeperingen achter de betoging, bevestigd.

Ulfkotte, een ex-journalist uit Duitsland, zegt daarover: ''Wij willen geen onrust of problemen veroorzaken. Wij vragen respect voor burgerrechten en wij vragen gewoon dat onze burgervijheden niet geblokkeerd worden door moslimgroeperingen.''

Op de beslissing van burgemeester Thielemans is overigens keiharde kritiek geleverd door onder meer Filip DeWinter van het Vlaams Belang. Hij meent dat Thielemans met het verbod naar de pijpen danst van de radicale moslims. ''Het feit dat Thielemans tot burgemeester is verkozen door islamitische stemmen, heeft ongetwijfeld alles met het verbod te maken.''

Een andere politicus, Jurgen Verstrepen van de Lijst Dedecker, zegt dat de burgemeester met twee maten meet. Zo konden de moslims wel betogen tegen de Deense cartoons, zegt Verstrepen die voorheen deeluitmaakte van het Vlaams Belang.