Verdachte jihadronselaars vrijgelaten

JustitieDe rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de voorlopige hechtenis opgeheven van twee mannen en een vrouw die worden verdacht van het werven van personen voor de jihad. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat vandaag gezegd.

Het gaat om Murat Ö., Moad B. en Michelle Y. Eerder liet de rechtbank al drie andere verdachten vrij. De zes blijven nog wel verdachten in deze zaak, die de rechtbank in oktober inhoudelijk behandelt.

Het OM zag de vijf mannen en een vrouw aanvankelijk als criminele terreurorganisatie. Inmiddels is justitie er niet meer van overtuigd dat ze zo hecht hebben samengewerkt dat sprake is van een organisatie. Het (proberen te) werven van jihadi's blijft echter op de tenlastelegging staan, evenals opruiing en haatzaaien.

Murat Ö., in de Haagse Schilderswijk beter bekend als Ibrahim de Turk, is de enige van de zes die nog wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. In 2003 is hij al eens vrijgesproken van het werven, opleiden en ondersteunen van strijders voor de jihad.