Mogelijk wordt noodtoestand in Pakistan uitgeroepen

Icoon BuitenlandsDe Pakistaanse president Pervez Musharraf overweegt de noodtoestand in zijn land uit te roepen wegens ''interne en externe bedreigingen'' voor Pakistan. Dat heeft de Pakistaanse minister van Informatie Tariq Azeem vandaag gezegd.

Volgens bronnen rond de president overlegt Musharraf vandaag met hoge regeringsfunctionarissen over het al dan niet uitroepen van de noodtoestand. Musharraf meldde zich gisteren op het laatste moment af voor een belangrijke stambijeenkomst in Afghanistan. De zogenoemde jirga, die donderdag begint, is bedoeld om een einde te maken aan de opstand van de Taliban en de terreur van andere extremisten.

Musharraf ziet zich in zijn land gecontronteerd met tal van problemen. Militante moslims bezorgen hem hoofdbrekens. Vorig weekeinde bezetten Pakistaanse militanten die verbonden zijn aan de Taliban een moskee in het grensgebied met Afghanistan. De militanten doopten die om tot 'Rode Moskee', naar het islamitische gebedshuis dat anderhalve week geleden in de hoofdstad Islamabad gewelddadig werd ontruimd.

Verder heeft Musharraf het nodige te stellen met de opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry, die vanwege zijn kritiek op de president is uitgegroeid tot een symbool van nationaal verzet. Musharraf schoof Chaudry aan de kant door hem te schorsen. De officiele reden was dat Chaudry zich schuldig aan wangedrag maakte. Velen vermoedden echter dat Chaudry buitenspel werd gezet, omdat hij kritiek op Musharraf leverde. Bijna drie weken geleden bracht het Pakistaanse hooggerechtshof Musharraf veen zware slag toe door de schorsing van Chaudhry op te heffen.


Pervez Musharraf