Schwarzenegger tegen geweld in games

Icoon GamesGisteren heeft Arnold Schwarzenegger, gouverneur van Californië, beloofd de strijd voort te zetten om wet AB 1179 in werking te krijgen. Deze wet zou de verkoop van videogames aan minderjarigen aan banden hebben moeten leggen, maar werd gisteren door rechter Whyte afgeschoten.
Het wetsvoorstel werd al in 2005 door Arnie ondertekend, maar werd na tien dagen al geblokkeerd dankzij de lobby van de game-industrie. Vervolgens gebeurde er vrij weinig met de wet, totdat deze dus gisteren officieel werd afgekeurd.

Had de wet goedkeuring gekregen dan was de verkoop van 'ongepaste' games aan minderjarigen verboden geweest. Hiebij gaat het om spellen die te beschrijven zijn met de termen ''especially heinous, cruel, or depraved'', oftewel hele nare games. Vreemd aan de wet is de toevoeging dat games waarbij geweld de artistieke, politieke, literaire of wetenschappelijke inhoud teniet doet, sowieso voor kinderen verboden moeten worden.

Rechter Whyte geeft verschillende redenen voor het afkeuren van de wet. Zo ziet hij er geen bewijs voor dat games meer invloed hebben op kinderen dan gewelddadige films, internetpagina's of muziek. Volgens Whyte is er ook geen doorslaggevend onderzoek dat aantoont dat computerspellen juist wel of geen extra invloed hebben op kinderen en het verschil in invloed tussen volwassenen en jongeren is helemaal nooit onderzocht.

Senator Leland Yee heeft het voorstel in 2005 ingediend en is dan ook diep teleurgesteld over het wegstemmen van de wet. Volgens hem doet de lobby van de game-industrie er alles aan om dergelijke wetten tegen te werken en gaat dit ten koste van de jeugd. Schwarzenegger wil in beroep gaan en proberen de wet in tweede instantie toch goedgekeurd te krijgen. ''I will vigorously defend this law and appeal it to the next level'', aldus de governator.

Voor meer games gerelateerd nieuws kun je ook terecht op FOK!games