Bendes in opmars binnen Amerikaans leger

Icoon AmerikaCriminele straatbendes krijgen steeds meer invloed binnen de Amerikaanse strijdkrachten. Het aantal bendeleden in het leger en bij de mariniers stijgt sterk, meldde de Amerikaanse zender CBS gisteravond.

De bewijzen voor bendecultuur en activiteiten stapelen zich zo snel op dat de federale recherche FBI al spreekt van ''een bedreiging voor de ordehandhaving en de nationale veiligheid.''

De tekenen zijn huiveringwekkend, aldus CBS. Mariniers op Paris Island dossen zich uit in bendekleding, luchtlandingstroepen wisselen bendegroeten uit in een nachtclub bij Fort Bragg en infanteristen tonen bendetatoeages in Fort Hood. Zelfs in Irak en Afghanistan duiken aanwijzingen op voor bendeactiviteiten. Bendegraffiti wordt op muren en voertuigen gespoten.

De toegenomen bendeactiviteit in de strijdkrachten valt samen met een stijging van het aantal nieuwe rekruten met een verleden. Sinds 2003 zijn er 125.000 rekruten met een crimineel verleden opgenomen. Ze kregen een zogenoemde ''morele vrijgeleide'' om dienst te kunnen nemen. Ze hadden zich schuldig gemaakt aan misdaden als beroving en/of mishandeling.

Hoewel het aantal bendegerelateerde misdrijven binnen het leger sterk is toegenomen de afgelopen jaren, vormen ze maar een klein deel van het totaal aantal misdrijven. In 2006 voerde het opsporingscommando voor criminele activiteiten van de landmacht 61 bendeonderzoeken uit tegen negen in 2003. Volgens legerofficieren houdt echter slechts 1 procent van alle onderzoeken verband met gangs.