'Weigering hulp mannelijke arts strafbaar'

Icoon MedischIslamitische mannen die hun vrouw noodhulp ontzeggen omdat er geen vrouwelijke arts in de buurt is, moeten strafbaar worden gesteld. Dat heeft de PvdA vandaag gezegd.

Vanwege hun geloof weigeren sommige moslima's door een mannelijke arts te worden behandeld. Het komt ook voor dat hun islamitische echtgenoot medische hulp door een mannelijke dokter verbiedt. De PvdA wil echtgenoten straffen die daarmee het leven van vrouwen of kinderen op het spel zetten.

Tweede Kamerlid Khadija Arib wil van minister Ab Klink van Volksgezondheid weten wat de juridische mogelijkheden zijn om deze mannen aan te pakken.

Hoogleraar verloskunde Gerard Visser van het Universitair Medisch Centrum Utrecht  noemde vandaag in dagblad Trouw de discussie hieromtrent een non-issue. In het Nederlands Dagblad staat vandaag echter dat mannelijke artsen vrezen voor de juridische consequenties als zij ingrepen verrichten bij moslima's die uitsluitend door vrouwelijke artsen willen worden geholpen. Hierover zouden richtlijnen moeten worden opgesteld meent de Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst (KNMG). Want wanneer in noodsituaties alleen een mannelijke arts of hulpverlener ter plekke is en als die besluit toch in te grijpen, tast hij formeel het zelfbeschikkingsrecht van de patiënte aan.