ProRail introduceert geluidskaart

Icoon VervoerSpoorbeheerder ProRail heeft een zogenaamde geluidskaart gepubliceerd. Met behulp van deze kaart kunnen Nederlanders die in de buurt van het spoor wonen zien hoeveel decibel geluid de treinen produceren. In 2008 kan met behulp van deze kaart vastgesteld worden waar maatregelen genomen moeten worden om de hinder te verminderen.

Op de site prorail.nl is het mogelijk om in te zoomen op straatniveau. Op deze manier kunnen de bezoekers de exacte geluidsbelasting van hun omgeving bekijken. Ook is het mogelijk om het verschil tussen dag en nacht te zien. De kaart is het resultaat van een richtlijn van het Europees Parlement. Zij hebben bepaald dat de EU-burgers beschermd moeten worden tegen overlast van wegverkeer, industrie, luchtvaart en het vervoer per trein.

Het is niet mogelijk om te zien of de treinen de wettelijke normen overschrijden want alleen het aantal decibel wordt weergeven. Nederland is overigens niet voor 100 procent gedekt, want alleen de trajecten waar meer dan 60 duizend treinen rijden zijn zichtbaar. ProRail zal volgend jaar een actieplan samenstellen om de geluidshinder te verminderen.