'GeenStijl in de fout met steekfilmpje'

Icoon MediaDe website GeenStijl.nl heeft de ''maatschappelijke aanvaardbaarheid'' overschreden door in een bericht op de site een betrokkene van een steekpartij duidelijk herkenbaar in beeld te brengen.

Dat heeft de Raad voor de Journalistiek vandaag bepaald. Advocaat Job Knoester overweegt nu een civiele procedure te starten tegen het weblog.

Aanleiding voor de aanklacht van de advocaat is een filmpje dat in februari op GeenStijl circuleerde. Hierop is een dodelijk steekincident in Scheveningen vastgelegd. In de reacties onder het bericht staat een link naar een website waarop een duidelijk herkenbare foto en de naam van de betrokkene staan.

GeenStijl beweert vandaag zelf op drie van de vier aanklachten door de Raad voor de Journalistiek (RvJ) te zijn vrijgesproken. Alleen de vader van de 'dakmoordenaar' had niet in het filmpje mogen staan, want hij is onschuldig aan de moord.

Verder noemt een woordvoerder van GeenStijl de Raad in een reactie ''een papieren tijger''. De website is volgens hem dan ook niet van plan het bericht en filmpje te verwijderen. ''Laat Knoester maar naar de rechter stappen, dan kan die er zijn oordeel over geven'', aldus de zegsman. Eind april schreef het weblog al over de Raad: ''Krijg de tiefus, loop naar de maan en zak lekker in de stront met die RvJ. Wij hebben geen fuck met jullie te maken.''