Bestuur SP-Zutphen legt functie neer

Het complete bestuur van de SP-afdeling Zutphen heeft zijn functie neergelegd uit solidariteit met gemeenteraadslid Johan Luijendijk. Hij heeft zijn lidmaatschap van de Socialistische Partij opgezegd omdat de partij weigert hem vrij te stellen van de verplichting 75% van zijn vergoeding voor het raadswerk aan de partijkas af te staan. Iedere SP'er moet dat van de partij en daarop kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt.

Luijendijk wilde tijdelijk een vrijstelling van die verplichting omdat hij zelf in de financiële problemen kwam door zijn raadslidmaatschap. Zijn WAO-uitkering werd namelijk stopgezet omdat artsen vonden dat hij weer kon werken als hij ook raadslid kan zijn. De SP'er begon toen een boekhoudkantoor, maar dat levert nog onvoldoende op voor zijn levensonderhoud.

Daarom wilde Luijendijk tijdelijk de raadsvergoeding zelf houden om te voorzien in zijn levensonderhoud. Het partijbestuur weigerde dat. De financiële moeilijkheden zijn volgens de partij namelijk ''een persoonlijk probleem''.