'Duurste studentenkamer in Alkmaar'

Icoon OnderwijsNiet Utrecht maar Alkmaar is de duurste stad om een studentenkamer te huren. Een kamer van vier bij vijf meter doet gemiddeld ruim 400 euro, heeft de site Kamer.nl uitgezocht.

''Dat is inderdaad verbazingwekkend'', zegt Bart Kappenburg van Kamer.nl. ''Toch hebben we meer dan tweehonderd kamers bekeken''. Een jaar geleden stond Alkmaar nog niet in de top vijftien van dure studentenkamers.

De gemeente Alkmaar reageert verbaasd. ''Wij hebben onze twijfels bij de representativiteit van het onderzoek'', laat de communicatie-afdeling weten. ''Alkmaar maakt juist werk van goedkope huisvesting voor jongeren. Zo worden flats die op termijn worden gesloopt tijdelijk beschikbaar gesteld voor studenten.''

Na Alkmaar is Utrecht nu tweede op de lijst van dure kamers. Leiden is derde. Studenten zijn goedkoop uit in Maastricht, waar voor een vergelijkbare kamer slechts 258 euro moet worden neergeteld.

Opvallend is verder dat Amsterdam niet hoog op de lijst staat. Op Maastricht en Apeldoorn na is de hoofdstad nu de goedkoopste uit de top-vijftien. ''De kamerdruk neemt iets af in Amsterdam'', geeft Kappenburg als verklaring.

Extreme prijzen komen nog steeds voor. In Rotterdam was een kamer van twee bij twee en een half te huur voor 375 euro. Aan de andere kant was er het afgelopen jaar in Helmond een kamer van vijftig vierkante meter beschikbaar voor 90 euro.