Advocaat arts gaat Libië aanklagen

Icoon BuitenlandsAdvocaat Liesbeth Zegveld van de Palestijns-Bulgaarse arts Ashraf el-Hagog Gomma dient op korte termijn een klacht in bij de Verenigde Naties over de gang van zaken rond het proces van haar cliënt in Libië. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt.

Zegveld sprak van een oneerlijk proces. Haar cliënt en vijf Bulgaarse verpleegsters werden in eerste instantie veroordeeld tot de doodstraf omdat ze 438 kinderen opzettelijk met hiv zouden hebben besmet. Later werd die straf omgezet in levenslang. De medici hebben acht jaar vast gezeten. De aanklacht ligt al klaar. Wat er precies in staat, wilde Zegveld nog niet bekendmaken. Of andere advocaten van de verpleegsters in Bulgarije ook een dergelijke klacht gaan indienen, is nog niet bekend.

De arts komt waarschijnlijk vrijdag naar Nederland, zo vertelde advocaat Zegveld eveneens vandaag. ''Hij wordt op dit moment medisch gekeurd. Zijn ouders vliegen er morgen naar toe. Ze komen dan waarschijnlijk vrijdag naar Nederland'', aldus de advocaat. Ze vermoedt dat de gemeente Woerden iets zal organiseren voor de arts. Een woordvoerster van de gemeente zei dat daar over nog wordt overlegd. Familie van de arts in Woerden nam de raadsvrouw eerder in de arm.

Akkoord
Het zestal is vrijgekomen door een akkoord tussen de Europese Unie. In ruil voor de vrijlating gaan de EU en Libië de relaties normaliseren. Van officiële zijde is in Brussel nog bijna niets losgelaten over de overeenkomst.

Europees Commissaris van Externe Betrekkingen, Benita Ferrero-Waldner, heeft volgens de BBC een twee pagina's tellend memorandum ondertekend met een raamwerk voor de verbetering van de relaties. Ook wordt eerder afgesproken medische en financiële hulp van de EU voor de met hiv-besmette kinderen bevestigd evenals de steun voor het ziekenhuis van Benghazi, de tweede stad van Libië.

Een Europese bron liet het persbureau AFP weten dat het memorandum alle terreinen dekt: handel, technische assistentie voor de restauratie van archeologische monumenten, illegale immigratie, beurzen voor studenten en visumkwesties. De Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Abdel-Rahman Shalgam bevestigde deze afspraken.

Volgens de BBC openen de 27 EU-landen ook hun grenzen voor landbouw- en visserijproducten uit het Noord-Afrikaanse land. Bovendien moet een partnerschapverdrag leiden tot een intensieve politieke dialoog.

Volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de emir van Qatar een ''humanitaire bijdrage'' geleverd waardoor het akkoord kon worden gesloten. Wat de bijdrage van Qatar precies behelst, is niet bekendgemaakt.

De EU verbrak de banden met Libië na de aanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig dat neerstortte in het Schotse Lockerbie.

'Losgeld'
De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) weten of de Europese Unie losgeld heeft betaald voor de vrijlating.  PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon zou het onjuist vinden als er door Europa losgeld zou zijn betaald en daarmee ingegaan zou zijn ''op de Libische chantage''.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei vanochtend dat noch Frankrijk noch de Europese Unie geld heeft betaald aan Libië voor de vrijlating van de zes medici. Hij bedankte verder de regering van Qatar voor de rol in de onderhandelingen die tot de vrijlating hebben geleid.


Ashraf el-Hagog Gomma