Bulgaren in hiv-zaak verlaten Libië

Icoon BuitenlandsDe vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts die jarenlang gevangen zaten in Libië omdat ze honderden kinderen zouden hebben besmet met hiv, zijn op het vliegtuig gestapt en op weg naar Sofia.

Dat heeft het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen laten weten. Het toestel wordt om 08.45 uur Nederlandse tijd op de luchthaven van de Bulgaarse hoofdstad verwacht.

Aan boord van het Franse presidentiële vliegtuig zijn ook de vrouw van het Franse staatshoofd Nicolas Sarkozy, Cécilia Sarkozy, en de Europese commissaris voor externe aangelegenheden, Benita Ferrero-Waldner. Zij hebben de afgelopen dagen in Tripoli gepleit voor de vrijlating van de zes.

De verpleegsters en de arts waren ter dood veroordeeld wegens het besmetten van Libische kinderen met het virus, maar de doodstraf werd vorige week omgezet in levenslang. De veroordeelden, die al sinds 1999 vastzaten, hebben altijd gezegd dat ze onschuldig zijn en ook buitenlandse experts hadden sterke twijfels. De kinderen zouden al voor de komst van de buitenlanders besmet zijn geraakt in het ziekenhuis in Benghazi.

De doodstraf van de zes was omgezet in levenslang omdat een financiële regeling met de nabestaanden van de slachtoffers is getroffen. EU-lid Bulgarije had donderdag bij Libië officieel om uitlevering gevraagd van het zestal. Bij het verzoek baseerde de Bulgaarse regering zich op het verdrag dat Sofia in 1984 met de Libische regering in Tripoli sloot over de uitwijzing van gevangenen.


Terug naar Bulgarije