Proef met OV-chipkaart blijkt fiasco

Icoon VervoerProeven met de nieuwe OV-chipkaart zijn een groot drama geworden. In de regio Rotterdam werd de kaart drie weken lang getest. Dat leverde honderden klachten op.

Kinderwagens bleven steken en kinderen kregen een klap van de poortjes omdat die te vroeg dicht gingen. Uitchecken mislukte vaak, waardoor reizigers het maximumtarief van vier euro moesten betalen. Afleesapparatuur gaf soms het verkeerde station aan. Er ontstonden opstoppingen voor de poortjes en er waren te weinig oplaadpunten.

De bedoeling is dat heel Nederland over anderhalf jaar over is gestapt op de OV-chipkaart. De strippenkaarten en treinkaartjes zijn dan verleden tijd. Deskundigen denken nu dat het zeker nog tot 2010 gaat duren voordat de invoering een feit is.

"Het grote gevaar is dat we straks een systeem hebben dat landelijk niet werkt", zegt een goed ingevoerde bron die werkzaam is bij een van de OV-bedrijven. "De test met de Rotterdamse vervoerder RET, Connexxion en de NS op de HoekseLijn had als voorbeeld voor de landelijke invoering moeten dienen. Maar de NS gaat straks andere centrale software, andere automaten, andere incheckpaaltjes en andere elektronische controle-apparaten gebruiken."