Lijst Pim Fortuyn definitief opgeheven

Icoon PolitiekHet doek voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is definitief gevallen. Een ruime meerderheid van de algemene ledenvergadering heeft gisteren in Rotterdam voor opheffing van de landelijke vereniging Lijst Pim Fortuyn gekozen.

De partij, die onder Lijst 5 Fortuyn meedeed aan de parlementsverkiezingen in november, was landelijk al van het politieke toneel verdwenen. In vijf steden heeft de partij nog een vertegenwoordiging in de gemeenteraad. Deze fracties in Westland, Spijkenisse, Duiven, Den Haag en Eindhoven zetten hun werk nog voort tot het eind van de raadsperiode in 2010.

Het partijkantoor van de Lijst Pim Fortuyn in Den Haag was in mei al gesloten. Volgens partijsecretaris Jens van der Vorm heeft het geen zin meer om de partij op gang te houden. ''Een partij zonder zetels, is als een fiets zonder wielen'', aldus Van der Vorm gisteren. Op 1 januari 2008 zal de LPF officieel uit de boeken worden geschreven.

Voor Van der Vorm is met de opheffing van de partij de gedachte van Pim Fortuyn niet verdwenen. ''Veel kiezers van destijds zijn overgestapt naar andere partijen met eenzelfde gedachtegoed. Ook Wilders en de SP vertolken de onvrede die nog steeds onder veel kiezers heerst.''Ook in de media ziet Van der Vorm meer aandacht voor de onderwerpen die Pim Fortuyn op de politiek agenda zette.

De oprichter van de partij werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. De moord vond twee dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Bij die verkiezingen was de LPF de grote winnaar en behaalde vanuit het niets 26 zetels. Vanaf het moment dat de LPF in de Tweede Kamer kwam, werd de partij geteisterd door relletjes en wisselingen van fractieleiders.


Voorbij

Met dank aan mouthman voor de submit.