Weinig animo voor klimaatneutraal vliegen

VervoerHet lijkt een leuk en zinnig initiatief: reizigers de mogelijkheid geven om klimaatneutraal te vliegen. Eindhoven Airport biedt haar passagiers deze mogelijkheid sinds april, maar tot nog toe compenseerde slechts 0,5% van alle reizigers zijn vlucht.

Uit een eerder onderzoek dat werd gehouden - voor de proef begon - bleek dat meer dan 50% van de Nederlanders bereid was geld te geven aan klimaatprojecten om de CO2-uitstoot van hun reis te compenseren. De directie van Eindhoven Airport vindt het dan ook een tegenvaller dat dit in de praktijk behoorlijk blijkt tegen te vallen.

De luchthaven gaat evenwel door met het project en probeert het aantal reizigers verder te stimuleren mee te doen. Elk half uur wordt middels de centrale omroepinstallatie de reiziger geattendeerd op de mogelijkheid van broeikasgascompensatie. Eindhoven Airport is vooralsnog de enige luchthaven in Europa die deze dienst aanbiedt.

Een luchtreis compenseren gebeurt door vrijwillig een financiële bijdrage te storten in een fonds. Dat geld wordt gebruikt voor klimaatprojecten waarmee reductie van een gelijke hoeveelheid CO2 als met de vliegreis is verbruikt, wordt gerealiseerd.