Politie op 'Polen-les'

PolitieEen aantal politiekorpsen in ons land is bezig hun agenten bij te scholen in de Poolse cultuur en gewoontes. Op deze wijze hopen de korpsleidingen om beter contact te kunnen leggen met Polen en vooral het dronken rijden en de criminaliteit onder hen aan te pakken. Polen in Nederland zijn in die zaken flink oververtegenwoordigd.

Bij de politie Limburg-Noord is er al een 'Polenproject'. Dat wordt nog verder uitgebreid om de politie dichter bij de Polen te brengen. Van huis uit hebben Polen namelijk een negatief beeld van de politie. Ze wordt als de vijand gezien.

Een politiewoordvoerder zegt dat bijvoorbeeld alcoholgebruik veel meer in de Poolse cultuur verweven is dan bij ons. ''Nog maar sinds een paar jaar is dronken rijden in Polen een misdrijf. Het land is een van de Europese koplopers als het gaat om verkeersdoden door alcoholmisbruik. Ze moeten weten dat alcohol in het verkeer hier echt al lang een zwaar misdrijf is. Als wij intensiever met ze communiceren, zal er bij velen van hen veel meer begrip ontstaan voor alcoholcontroles en zullen ze vanzelf minder vaak dronken achter het stuur gaan zitten. De sociale controle neemt dan toe.'' Verder hoopt de politie het vijandbeeld te kunnen verminderen waardoor Polen dan mogelijk sneller bereid zijn getuigenverklaringen af te leggen.