Concert at Sea eindigt in een puinhoop

Icoon MuziekConcert at Sea is afgelopen weekend uitgelopen op een puinhoop. Het festival op de Brouwersdam in Zeeland zelf verliep prima. Er kwamen 55.000 bezoekers op af. Maar na afloop begon het gedonder: er viel ineens een grote hoeveelheid regen. Veel bezoekers zochten dus snel de weg naar de uitgang. Zij moesten vaak lang wachten op de bussen naar de parkeerterreinen bij Renesse. De irritaties liepen soms hoog op. "Over een lengte van zeker een kilometer stonden bezoekers op de weg. Er was geen rij en deze werd ook nergens aangegeven. Traffic-controlers wisten niet wat te doen en gaven tegenstrijdige berichten", zo meldt FOK!ker Bas ons.

Uiteindelijk besloten duizenden mensen dan maar naar Renesse te lopen. Een 28-jarige man uit Papendrecht werd daarbij op de Helleweg geschept door een auto. Hij werd met hoofd-, buik- en armletsel naar het ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

Vervolgens kwamen in Renesse zo'n 500-600 auto's vast te zitten in de modder op een van de parkeerterreinen. Brandweer en andere vrijwilligers zijn de hele nacht in touw geweest om de wagens los te trekken. "Sommige daarvan waren om 5.30 uur in de ochtend nog niet weggetrokken", zegt Bas.

Op de website van het festival regende het gisteren klachten. De organisatie betreurt de problemen, maar bestrijdt dat er sprake was van een chaos. "De situatie is steeds onder controle geweest", zegt M. Hofman. "We hebben zelfs het calamiteitenplan niet hoeven te gebruiken."

Ook het wegslepen van auto's op parkeerterrein P6 was ingecalculeerd, zegt hij. "We hadden de trekkers klaar staan." Voor de gedupeerden waren dekens, broodjes en koffie beschikbaar. Uit gegevens van het KNMI blijkt dat zaterdag rond de Brouwersdam verreweg de meeste neerslag viel: 39 millimeter. Elders was dat veel minder.

Tijdens Concert at Sea traden VanVelzen, Trijntje Oosterhuis, De Dijk en mede-organisator Bløf op. De verrassingsact was zanger Tom Chaplin van Keane. Het festival wordt volgend jaar opnieuw gehouden, op zaterdag 28 juni.


Filmpje van een bezoeker die zondagochtend om 05.30 uur nog in de modder vast stond met de auto op parkeerterrein 6