'Eritrea bereidt aanval voor op Ethiopië'

Icoon BuitenlandsDe spanningen tussen Eritrea en Ethiopië nemen in rap tempo toe. Eritrea is mogelijk van plan Ethiopië aan te vallen. Dat heeft de Ethiopische premier Meles Zenawi donderdag gezegd in het parlement.

Het Ethiopische leger moet zich voorbereiden op de mogelijke aanval, zo beval Zenawi. De Eritrese regering werkt een oplossing van het grensgeschil tussen beide landen tegen, zei Zenawi.

Eritrea werd in 1993 onafhankelijk van Ethiopië, na een dertig jaar durende burgeroorlog. Bij de grensoorlog van 1998 tot 2000 vielen vele tienduizenden doden.

De buurlanden beloofden om zich te houden aan de beslissing van een VN-commissie om de grensstad Badme toe te kennen aan Eritrea, maar Ethiopië heeft tot op de dag van vandaag de stad in haar bezit. President Meles herhaalde zijn standpunt dat de VN-commissie een totaal verkeerde beslissing heeft genomen, maar hield desondanks vol dat zijn regering bereid is deze te accepteren.

Eritrea ontkende de Ethiopische aantijging in sterke bewoordingen. De Eritrese minister van informatie, Ali Abdu, zei dat zijn regering niet van plan is om Ethiopië aan te vallen. Het is Meles en niet Eritrea die de onstabiele factor is, zei hij.

Met dank aan Cesare-Borgia voor de submit.