Kamer wil leeftijd strafrecht verlagen

MisdaadEen ruime meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat de leeftijd waarop kinderen voor de rechter moeten verschijnen, flink omlaag moet. Nu is dat 12 jaar, maar dat zou naar 8 jaar moeten gaan.

PvdA-Kamerlid Staf Depla vindt 8 jaar wel een leeftijd waarop strafrechtelijke vervolging mogelijk moet zijn. De VVD wil de leeftijdsgrens al veel langer naar beneden bijstellen. Nu is ook CDA-Kamerlid Mirjam Sterk de mening toegedaan dat snel naar de huidige leeftijdsgrens moet worden gekeken. Volgende week zullen de fracties hun plannen voorleggen aan de PvdA-ministers Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie en Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Wethouders in de grote steden klagen al langer steen en been over de steeds jonger wordende groep kinderen met wie niets meer te beginnen valt. Maar vrijblijvende projecten die de overlast moeten aanpakken, werken volgens jongerenwerkers niet. De rechter moet daarom uitkomst bieden.

Een fel tegenstander van de leeftijdsverlaging is Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht in Nijmegen. Hij noemt een verlaging van de leeftijdsgrens in het strafrecht een 'idiote, schandelijke ontwikkeling'. ''We schieten helemaal door in het steeds harder straffen. Deze jonge kinderen horen niet in het verdachtenbankje thuis. Het is aan jeugdzorg om in te grijpen en het kind en de familie te begeleiden.''