Onbekendheid 112 kost veel levens

Icoon EuropaHet Europese alarmnummer 112 moet beter en bekender worden. Het Europees parlement is boos dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten al tijden verbeteringen nalaten. "Dit kost elk jaar duizenden levens", klaagde het Franse parlementslid Gérard Onesta. De telefonistes van veel toeristische EU-landen spreken bijna geen Engels. In een aantal landen ontbreekt het aan goede technologie of aan limieten voor wachttijden.

De parlementsleden vragen ook om een Europese campagne om het alarmnummer 112 bekender te maken. Nu weten slechts veertig procent van de Europeanen dat ze 112 in de hele EU kunnen bellen, zo bleek nog in april. De bekendheid van het alarmnummer is van groot belang voor ruim 100 miljoen Europeanen die jaarlijks de grens oversteken.

De parlementsleden willen dan ook een Europese 112-dag op 11 februari (11/2). De alarmcentrale verbindt bellers door naar de politie, brandweer of ambulance. In de EU verwerken de centrales ongeveer 200 miljoen oproepen. Sinds kort voldoen de 112-centrales in Nederland wel aan de eisen en is het nummer redelijk bekend. In de centrales ontbrak het een lange tijd aan locatieherkenning van mobiele bellers.

Brussel spande hiervoor zelfs een rechtszaak aan tegen Nederland. Deze locatieherkenning helpt hulpverleners sneller naar de juiste plek van de noodsituatie.